Frågor om se-domäner, priser och registrarer


Hur kommer det sig att det finns en del registrarer som har ett betydligt lägre pris när man ska registrera en domän? Rättare sagt: Hur kommer det sig att det kan variera så mycket i pris?

- Det beror oftast på volymen och registrarens engagemang samt konkurrens. Det finns jättestora registrarer som registrerar många domäner och som då kan ha lägre priser än dom som registrerar mindre antal domäner. Det finns också tex advokater mfl som registrerar ett fåtal domäner och bygger in det i sin tjänst och tar ordentligt betalt av sina kunder. Sedan, för att krångla till det så kan registrarer faktiskt ha subregistrarer som i praktiken har ett litet hängavtal som också kan lägga mellan en slant till slutkunden. Men som sagt, alla registrarer kan sätta vilka priser dom vill, dock har alla registrarer samma kostnad för domänerna hos .se.

Hur fungerar ert samarbete med .se? Hur går det till?

- En registrar är i praktiken en ÅF för .se. Vi köper domänen du beställer hos oss via EPP mot .se som debiterar oss för den och vi debiterar vårt pris till dig som kund.

Hur skyddar ni era domänköpare från att en domän kapas?

- En domän måste ägas av "innehavaren" och det är innehavarens e-postadress som är den viktiga. Det är bara innehavaren som kan göra saker med domänen som tex flytt eller ändring av uppgifter kopplade till domäner. För att komma åt dessa uppgifter får du inlogg till vår kundzon och det är där du sköter den här hanteringen över en krypterad anslutning, ingen annan kan fixa det.

Varför ska man välja just er som domänregistrar?

- Vi är små, från Norrland/Lappland, snälla och ärliga och har en delägare med i styrelsen för registrarsföreningen som faktiskt ska kunna svara på den här typen av frågor :-).

Hur kan jag jobba med min domän efter att registrerat den via er? Behövs något speciellt programspråk etc?

- Redan när du registrerar en domän kan du bestämma om du vill koppla den till några tjänster. En tjänst kan vara ett webbutrymme eller e-post eller båda delarna. Man kan också registrera en domän bara för att få namnet som man tror sig behöva i framtiden. Programspråk? vet inte riktigt vad du menar med det. Du har en domän och på den kan du skapa vad som helst, bara fantasin begränsar! Hos oss kan du tex köra Wordpress, eller bara lägga upp enklare htmlfiler. Du kan få igång mailen på din domän också, allt hänger på vad du har för planer med just din domän.

Vad innebär att vara en ackrediterad.se registrar?

- Alla registrarer skall vara ackrediterade, alla företag måste ha minst en person utbildad och testad i företaget av .se som kan visa att vi kan .ses regler och funktioner. Dessutom ska vi ha fungerande kundtjänst och bakomliggande it-system som ska kunna prata med .ses system.

Hur kommer det sig att det finns så många .se-registrarer?

- Allt är relativt. Du kanske tycker det är många. .SE kanske tycker det är få :-) Om du som företag kan lära dig reglerna, betalar in den här åf-avgiften dom har och har ett it-system och en kundtjänst kan du ju få bli registrar helt enkelt.

Hjälpte svaret dig? 1 användare blev hjälpta av detta svar (1 Antal röster)